Ramadhan - Day4 - Nasi goreng tomyam and teh serai & pandan
Hari ni buat simple2 jer sebab ada banyak nasi yang tinggal dari hari2 yang lepas so nak elakan membazir, kita buat nasi goreng jer. Nasi goreng ni resepi mak mertua, anak2 suka sampai tambah2 nasi.
Nasi goreng tomyam
Bahan:
Serai, bawang besar, halia, bawang putih and daun limau purut, (kalau nak pedas tambah cili padi).
Ayam yang dipotong nipis dan udang
Telur (untuk dibuat telur dadar and potong halus untuk hiasan)
Cara:
Mayang bawang besar, bawang putih, serai (ambil bahagian putih yang lembut), daun limau purut.
Ketuk halia
Tumis bawang merah and bawang putih sampai naik bau.
Masukkan ayam goreng sampai separuh masak.
Masukkan udang.
Masukkan serai, daun limau purut & halia. (kalau nak pedas tambah cili padi).
Masukkan nasi. Goreng and tambah bahan perisa seperti garam, fish sauce, sedikit gula, pepper.
Ni lah rupanya nasi yang dah siap goreng, hias dengan telur dadar yang dipotong halus2.
Teh serai & pandan
Masukkan serai yang diketuk, daun pandan dalap periuk yang diisi dengan air. Biar didih dalam 15-20 minit. Tambah gula batu & madu.
Ni gambar dah siap. Teh ni bagus untuk detox and membantu tenangkan minda setelah seharian berpuasa.
No comments:
Post a Comment