Ramadhan - Day 1 - Ayam Golek dengan Nasi Biru
Ni resepi MIL so quantity ingredient tu kena agak-agak ler ye.
Mula2 bubuh santan dalam kuali....kalau santan kotak, dalam 500 ml, I beli santan fresh rm5. Didih santan sampai pecah minyak.
Masukan serai yang diketuk, halba and asam keping....tambah sedikit air kalau terlalu kering.
Lepas tu tambah bawang kecil/besar, halia, sedikit belacan, cili boh yang di blend halus ke dalam santan tadi.
Masak sampai naik bau wangi, then tambah garam and gula nisan.
Lepas tu kita taste the kuah, kalau dah cukup rasa, masukan ayam yang potong besar2 with skin. Masak sampai ayam half cook.
Then lapik bekas yang nak masuk oven with daun pisang kalau ada.... Transfer the ayam into baking pan.
Ok after tranfer ayam, biar kuah still in kuali, siram kuah sikit atas ayam jer then bake, after few minutes, keluarkan ayam, and siram lagi with kuah dalam kuali, then repeat again.....
Masak sampai naik bau wangi, then tambah garam and gula nisan.
Lepas tu kita taste the kuah, kalau dah cukup rasa, masukan ayam yang potong besar2 with skin. Masak sampai ayam half cook.
Then lapik bekas yang nak masuk oven with daun pisang kalau ada.... Transfer the ayam into baking pan.
Ok after tranfer ayam, biar kuah still in kuali, siram kuah sikit atas ayam jer then bake, after few minutes, keluarkan ayam, and siram lagi with kuah dalam kuali, then repeat again.....
Bake around 180-190 degree celcious.
Dalam
30-40 minutes, I keluarkan every 15 mins to siram kuah..... Last 5 mins
buat setting heat kat top bagi bahagian atas garing sikit....
Cara buat nasi biru lagi sempoi, ambil bunga biru (Clitoria ternatea), rendam dalam air panas, biar sebentar, tuang air bunga yang telah ditapis ke dalam nasi putih, masak seperti biasa dalam rice cooker. Kalau ada ulam2 lagi power.
More info on the flower:
http://en.wikipedia.org/wiki/Clitoria_ternatea
Selamat Mencuba!
More info on the flower:
http://en.wikipedia.org/wiki/Clitoria_ternatea
Selamat Mencuba!
No comments:
Post a Comment